ALGEMENE INFORMATIE
Hier vindt u de algemene informatie betreffende ons vaarreglement, de veiligheid, opstapplaatsen, eten en drinken, de kosten van een vaartocht en de wijze waarop u schipper of vrijwilliger kunt worden.

Ons vaarreglement
Het vaarreglement, dat een beperkt aantal eenvoudige regels voor schippers, vrijwilligers en passagiers bevat, wordt op dit moment geactualiseerd.

Veiligheid
Het is belangrijk erop te wijzen dat deelname aan de vaartochten voor eigen risico is.

In verband met de veiligheid kunnen, naast de schipper en de hulpschipper, maximaal 8 personen deelnemen aan de vaartochten. De ruimte aan boord is in die zin beperkt dat wij maximaal twee personen met een rolstoel uit de zwaarste categorie kunnen meenemen. Een deelnemer met een rolstoel uit de zwaarste categorie telt in dit geval voor twee. Indien bijvoorbeeld twee rolstoelers deelnemen aan een vaartocht hebben wij nog ruimte voor 4 andere deelnemers.

Opstapplaatsen
U kunt opstappen vanaf een vooraf gekozen opstapplaats. In de meeste gevallen is dat de passantenhaven aan de Jachthavendyk 15a te Balk (bij kantoor havenmeester).

Eten en drinken
De passagiers dienen zelf te zorgen voor eten en drinken.

Kosten
Wij werken uitsluitend met vrijwilligers en proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We bieden de vaartochten dan ook aan voor een laag tarief en rekenen voor een vaartocht een vast dagdeeltarief van € 30,-- voor 2 personen en voor elke persoon extra € 10,-- per persoon.

Schipper of vrijwilliger worden?
Onze stichting werkt met ervaren schippers. Bent u in de zomerperiode bereid om één of meer tochten te varen? Dan komen we graag met u in contact. Heeft u geen schipperservaring, maar wel feeling met een boot en weet hoe  u een boot aanlegt, dan kun u zich als vrijwilliger bij ons aanmelden. We maken graag gebruik van uw diensten om als hulp van de schipper mee te varen.

WELKOM BIJ TOEGANKELIJKVAREN
Dit is de website van de Stichting Toegankelijk Varen. De stichting heeft als doelstelling om mensen met een fysieke beperking de gelegenheid te bieden om over water kennis te maken met de natuur van Gaasterland, de cultuur van Balk en de kleinste elf-stedenstad Sloten. Dat doen we door middel van het verzorgen van kleinschalige rondvaarten met onze boot De Kroonjuweel, die toegankelijk is voor o.a. rolstoelen.
De Kroonjuweel is gebouwd met inzet van studenten van de nautische afdeling van Firda (voorheen ROC De Friese Poort) te Sneek en is gefinancierd door onder andere de Lionsclub Mar en Klif. De Kroonjuweel is op 18 mei 2019 te water gelaten. De boot heeft een lift en voorzieningen, waardoor mensen met een beperking veilig aan boord kunnen komen en in de gelegenheid zijn de boot weer veilig te verlaten. De boot wordt elektrisch aangedreven.

ACTUEEL
De Kroonjuweel is al enige tijd uit de winterstalling. Ter voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen is inmiddels een aantal malen gevaren. De Kroonjuweel kan dus weer geboekt worden voor gezelschappen uit onze doelgroep. Om een tochtje met onze boot nog aantrekkelijker maken hebben wij de prijzen verlaagd (zie Algemene informatie).

BESTUUR EN CONTACT
De Stichting Toegankelijk Varen is opgericht op 4 augustus 2009. Het huidige stichtingsbestuur wordt gevormd door:

Voorzitter - Jelle Lemstra (Balk)
Secretaris - IJnte Kooistra (Koudum)
Penningmeester - Bouke van der Zee (Balk)
Bestuurslid/coördinator schippers  - Jan Peter Jaarsma (Elahuizen)
Bestuurslid - Ina de Kroon

                                                                                         
Onze bestuursleden vervullen niet alleen hun bestuurstaak en zijn regelmatig ook aanwezig op De Kroonjuweel om de gasten te ontvangen en de schippers te assisteren.

Foto's en video's
 
 
 
 

VAREN

Opstapplaats en vaarroutes

U kunt opstappen vanaf een vooraf gekozen opstapplaats. In de meeste gevallen is dat de passantenhaven aan de Jachthavendyk te Balk.
Vaak varen we over het riviertje De Luts door Balk en zetten koers naar het natuurgebied de Wyldemerk. Na een tijdje varen tussen het groen van De Luts passeren we de Manege Gaasterland en vervolgen de route naar de Wyldemerk. Hier hebben wij een eigen aanlegplaats. We leggen hier aan en kunnen genieten van de bijzonder mooie natuur. Na verloop van tijd varen we weer terug naar de opstapplaats in Balk.
In overleg en afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen andere routes gevaren worden, zoals bijvoorbeeld over het Slotermeer, via het Wyckeler Hop, naar en door Sloten of naar Woudsend.


Duur vaartochten
Een standaard vaartocht duurt ongeveer 3 tot 4 uren. Kortere tochten zijn in overleg mogelijk.
Er kan een vaartocht worden gehouden op alle dagen van de week. In overleg wordt ook op zondag gevaren.
De vaartochten worden in principe 's middags gehouden. In overleg is het echter mogelijk te kiezen voor de ochtend.
Voor de vaartocht naar de Wyldemerk zijn we afhankelijk van de openingstijden van de bruggen in Balk en moeten onze vaartijden daarop aanpassen.

 boten slotermeer1 verkleind wat kost het zonder tekst word schipper zonder tekst
 luts met brug grijs vlak varen blokje zonder tekst
Go to top